čtvrtek 27. ledna 2011

New York v bílém

Už dlouho jsme sem nic nenapsali, ale o dnešní zážitek se s vámi musíme podělit. New York přes noc zasáhla sněhová bouře (v Central Parku naměřili ještě před koncem sněžení 19 palců čerstvého sněhu, tzn. asi půl metru!) a celé okolí se schovalo pod pořádnou sněhovou přikrývku.Pro srovnání: první z následujících fotografií jsme pořídíli před týdnem, kdy přes noc taky sněžilo, a my si ráno vyšli na procházku po okolí. Druhou jsme pořídili na stejném místě dnes ráno.

























A tohle je naše ulice, nejdřív před týdnem, a pak dneska:



























Nespali jsme na dnešek doma, protože jsme jako už tradičně vypomáhali v homeless shelteru (viz náš příspěvek z února 2008). A protože jsme vstávali ještě před šestou, byli jsme mezi prvními, kdo měli možnost krásu zasněženého New Yorku obdivovat. Jako prvního člověka jsme potkali pána, který se snažil plastovým víkem od popelnice vyhrabat z hromady sněhu své auto. Pod kabátem měl oblek, na zádech pohupující se aktovku a vypadal zpoceně a nevesele.
Asi si řeknete, co na tom - v Česku taky nemáme o sníh nouzi. Ale v takovémhle velkoměstě, kde na sníh nejsou lidi normálně moc zvyklí, to má opravdu jiný dopad. Všechno jakoby se ztlumilo, zklidnilo a projasnilo.










Většina aut vůbec nemola vyjet ze svých parkovacích míst. A protože chodníky nebyly prohrnuté, chodili lidé prostředkem silnice, místo aut. Pejskaři, ranní běžci, lidé spěchající do práce... Byla to moc pěkná podívaná. Spousta lidí očividně vyšla do ulic, jen aby si v krámě na rohu koupila pořádný kelím(ek) kafe - záruku to pocitu bezpečí pro každého správného Američana.
Na ulicích jsme potkali i popelářský vůz. Obávám se však, že dnes nenajdou ani polovinu plastových pytlů, ve kterých se na ulici před odvozem odpadky skladují.
Hned po návratu domů jsme popadli fotoaparát a kameru a vydali se alespoň kousek té krásy ukořistit. Přitom se nám podařila jedna úžasná věc - zachytit odlesk vycházejícího slunce nad jižní špicí Manhattanu. Celá scenérie trvala jen pár minut, takže to na nás trochu působilo, jako když se z vln oceánu vynoří nějaké bájné město celé ze zlata.



Intenzitou byla dnešní bouře obdobná blizardu, který zasáhl New York o Vánocích z 26. na 27. prosince. Dnešním dnem také padl rekord z roku 1925 v množství sněhu napadaného v NYC hromadně za měsíc leden. A to má sněžit ještě nejmín další dva dny! Kvůli sněhu byla také celoplošně zrušena výuka ve všech veřejných školách.

My si sněhovou záplavu opravdu užíváme. Připadáme si trochu jako zpátky v norském Tromsø, kde jsme dřív bydleli. I když tam byli na podobné kalamity mnohem lépe připraveni; vlastně by nějakého půl metru sněhu přes noc za kalamitu ani nepovažovali.
S tou radostí jsme ale asi jedni z mála. Většina newyorčanů už má sněhu až po krk. Doprava kolabuje, restaurace zejí prázdnotou, firmy vyhlašují mimořádné volno. Business kvete snad jen soukromým firmám na odklízení sněhu... Za všechny mluví např. tenhle newyorský důchodce:
"Everybody's sick of the snow," said Mancroft, a 72-year-old retiree. "Nobody likes shoveling every day. This is an old-fashioned winter. There's nothing you can do about it." (NYDailyNews) Pesimista.
Ale není divu, na některých místech nadělal sníh docela paseku. V noci bylo dokonce slyšet hromy a vidět blesky, jenom místo lijáku se na zem snášel sníh.
Jako bonus na závěr přidáváme odkaz na album, ve kterém Dino dokazuje, že takový blizzard může mít i pozitivní stránku - např. jako výborná inspirace pro automobilové designéry:
http://www.facebook.com/album.php?aid=281191&id=790884378&l=f8dd3e2445